Koh Phangan – et ferieparadis

Koh Phangan (også omtalt som Koh Pha Ngan) er en paradisisk øy i Siambukten, og befinner seg i den sørlige delen av Thailand. Koh Phangan ligger i provinsen Surat Thani – 70 km øst for fastlandet og 744 km sør for Bangkok.

Koh Phangan er Thailands 5. største øy, og dekker et areal på 167 km2. Øya har om lag 12.000 innbyggere, hvorav halvparten bor i hovedbyen Thong Sala på sørvest-kysten. De resterende bor spredt langs kysten i små landsbyer.

Inngangsporten til Koh Phangan er naboøya Koh Samui, som befinner seg 12 km sør for hoveddestinasjonen.

Den sørlige naboøya Koh Samui har egen flyplass, og er betydelig mer turistpreget enn Koh Phangan. Det er fergeforbindelse fra Koh Samui til den mer uberørte, fredelige og nordlige øya.

Koh Phangan er en vakker øy med tropisk skog, fossefall, palmer, hvite sandstrender, krystallklart vann og korallrev. Den er også verdensberømt for sine spektakulære utendørs-fester “Full Moon Parties”, som har vært en månedlig begivenhet helt siden slutten av 1980-tallet. Strandfestene arrangeres ved byen Haad Rin på sørkysten.

Over 80% av Koh Phangan består av uberørt natur. Høyeste fjelltopp – Khao Ra – finner man på nordsiden av øya, og den måler 635 m.o.h.

Klima

Koh Phangan har et tropisk klima med nedbør gjennom hele året. Årlig gjennomsnittstemperatur ligger på +28 grader C. Mai er den varmeste måneden, der temperaturen ofte ligger rundt 33 grader, mens desember og januar er kjøligste måneder. Da er lufttemperaturen som regel rundt 24 grader. Det faller mest nedbør i november, og tørreste måned er februar.

Anbefalt reiseperiode til Koh Phangan er januar – september.

Hvordan komme dit

Det er flere måter å ta seg til Koh Phangan på. Enklest og raskest er det å ta fly til Bangkok, og deretter velge innenriksfly videre til øya Koh Samui. Flyturen Bangkok – Koh Samui tar ca. 1 time.

Det er båtforbindelse fra Koh Samui til Koh Phangan flere steder fra øya. Eksempelvis kan man ta seg fra flyplassen til havnebyen Nathon på vestsiden av Koh Samui, der det går hurtigbåt til Koh Phangan. Overfarten tar ca. 20 – 40 minutter.

I hovedbyen Thong Sala kan man leie bil for å komme seg til sitt hotell eller bestemmelsessted. Man kan også ta minibuss eller drosje til de forskjellige turiststedene.

Attraksjoner

Koh Phangan er først og fremst et fredelig ferieparadis, der man kan nyte sol og badeliv fra morgen til kveld. Den vakre uberørte naturen er også en attraksjon, med sitt rike dyre- og fugleliv samt imponerende fossefall. I tillegg er vannsportsaktiviteter som dykking, surfing og kiteboarding svært populært. Ønsker man å ta seg rundt på øya, er det mulig å leie sykkel eller motorsykkel. I tillegg arrangeres det ofte båtturer fra flere av landsbyene rundt omkring på øya.

Koh Phangan har mange Spa-sentre, og man finner dessuten flere Yoga-studioer. I tillegg finnes det en rekke tilbud innen massasje, healing og meditasjon. På øya er det rundt 20 templer totalt, og flere er verdt et besøk.

Shopping

Det største utvalget finner man i hovedbyen Thong Sala, på øyas sørøstkyst. I landsbyene kan man handle dagligvarer – i tillegg til souvenirer, klær, badetøy, smykker og kunsthåndverk. Prisnivået på Koh Phangan ligger lavere enn på naboøya Koh Samui.
Skal man feriere i den travle landsbyen Haad Rin i sør, må man belage seg på et noe høyere prisnivå enn ellers på øya. Dette skyldes at det er nettopp her de populære fullmåne-festene arrangeres, og utsalgsstedene opererer med såkalte “turistpriser”.

Overnatting

Koh Phangan har et variert tilbud av overnattingssteder, først og fremst på øyas sørlige del. Det er også hotellområder i nordøst langs kysten.

Man finner langt over 500 overnattingssteder i alle prisklasser, og man kan bl.a. velge mellom lavprishoteller, gjestgiveri, bed and breakfast, bungalows, familiehoteller, Spahoteller og luksuriøse 5-stjerners designhoteller.

De fleste hotellene ligger rett ved stranden, med mulighet for havutsikt. Flesteparten har i tillegg utendørs svømmebasseng samt Wi-Fi på rommet eller i fellesarealene.