India – en turistdestinasjon fylt av kontraster

India er et eksotisk reisemål der man kan oppleve myldrende storbyliv med gode shoppingmuligheter, spennende kultur, flott arkitektur og vakker natur.

India bærer også preg av store kontraster mellom fattig og rik, og trafikkstøyen i storbyene kan virke overveldende på enkelte tilreisende. Mange turister velger å reise på sol- og badeferie til delstaten Goa – som befinner seg på vestkysten ved Det arabiske hav.

Her finner man lange sandstrender omkranset av palmer samt hyggelige familiehoteller. Badetemperaturen ligger rundt 27 – 30 grader C. hele året, og det er populært med både dykking og andre vannsportsaktiviteter. I tillegg kan man ta små utflukter i området, gå på markeder eller nyte indisk mat på en av de mange restaurantene.

Geografi

India ligger i Sør-Asia, og er verdens 7. største land arealmessig. Landet grenser til Pakistan, Kina, Nepal, Bhutan, Burma, Bangladesh og Myanmar. India er dessuten omgitt av Det arabiske hav, Indiahavet og Bengalbukta i vest, sør og øst.

India er et folkerikt land, og har 1,3 mrd. innbyggere (2017). Befolkningen består av flere etniske grupper, språk og religioner. Landet kan deles inn i flere geografiske regioner med Deccanplatået og kystlavlandet i sør, og mot nord finnes elvesletter samt deler av fjellkjeden Himalaya.

Indias hovedstad og landets største by – Delhi – ligger nord i India, og består opprinnelig av gamlebyen Old Delhi og den nyere New Delhi. Storbyområdet har over 25 millioner innbyggere, og hovedstaden er et viktig handels- og kultursentrum. Delhi er kjent for sitt tradisjonelle kunsthåndverk, og har en rekke spennende museer og monumenter. Her finner man også nasjonalgalleriet for moderne kunst.

Andre større byer i India er Bombay (Mumbai), Calcutta, Bangalore og Chennai.

Klima

Det er store geografiske klimaforskjeller i India, og landet har en kjøligere værtype i nord enn i sør. Klimaet er tropisk og subtropisk. I sør er det varmt gjennom hele året med temperaturer over 25 grader C., og i perioden april – juni kan man oppleve temperaturer helt opp mot 40 – 50 grader C. Indias klima er sterkt påvirket av monsunen.

Beste reisetid avhenger av hvor i India man skal oppholde seg.Typiske turistmål som Agra, Mumbai, Goa og Kerala kan anbefales å besøke i perioden oktober – april. Da er temperaturene mest behagelige.

Hvordan komme dit

Det går ingen direktefly fra Norge til India på det nåværende tidspunkt (kun charter vinterstid). Man kan likevel komme seg med fly til India via Stockholm, Brussel, Amsterdam, Istanbul eller Frankfurt.

Total flytid fra Oslo via Stockholm til New Delhi er ca. 10 timer.

Det er internasjonale flyplasser i New Delhi, Mumbai, Calcutta og Chennai. Mellom de største byene i India er det flere flyavganger daglig.

Attraksjoner

Det er mye å oppleve i India. Landet har hele 28 steder som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Mest kjent er mausoleet Taj Mahal som ligger i byen Agra, nord i India. Taj Mahal er bygget i hvit marmor, og komplekset sto ferdig i 1653. Denne verdensberømte attraksjonen befinner seg 210 km sør for hovedstaden.

Andre severdigheter som står oppført på UNESCOs verdensarvliste, er Ajantahulene med buddistiske kulturminner, Chola-templene fra 1000-tallet, Det røde fortet i Delhi fra 1648, Katedralen i Goa fra 1640 og Kaziranga nasjonalpark. Nasjonalaparken ble erklært som et tiger-reservat i 2006, og her finnes også elefanter, vannbøffel og sumphjort.

Har man ikke vært i India tidligere, kan man med fordel starte ferien i Dehli – og foreta en rundreise i “Den gyldne triangel”. Byene Dehli, Jaipur og Agra danner denne triangelen, og her får man oppleve noen av Indias mest berømte attraksjoner med imponerende palasser og vakre fort. I tillegg vil rundreisen by på støyende byliv, fattige landsbyer og spennende natur.

Shopping

Det er gode shoppingmuligheter i India, og prisene er som regel svært hyggelige – sett med norske øyne. Mange turister elsker å gå på markeder der man kan prute på prisene, mens andre foretrekker butikker der varene har fast pris.

Er man glad i vakre smykker, kan man gjøre en god handel i India. Det samme gjelder broderte drakter, pashmina-sjal, klær i kasjmir, sengetepper, saronger, skinntøfler og krydder. Mange steder selges det utskårne treprodukter som boller, treplater, kunstverk og småmøbler, og det er populært å handle med seg hjem utskårne gjenstander i marmor.

Overnatting

India har et godt utvalg av hoteller i alle standarder og priskategorier. Det er mulig å overnatte for 100 kroner døgnet i et lavprishotell, og man kan også finne mer luksuriøse hotellkjeder som tar 3000 kroner døgnet.

Stort sett er hotellets beliggenhet en avgjørende faktor for prisnivået. Jo nærmere hotellet ligger en kjent turistattraksjon, jo mer må man betale for overnattingen. Det er også dyrest å bo på hotell i storbyer som Delhi og Mumbai i nord – i tillegg til de typiske turistområdene Goa og Kerala på sørkysten.