Bali – den frodige paradisøya

Bali byr på avslappende strandliv i vakre tropiske omgivelser og med innbydende badestrender og lett vaiende palmer. Bali er en helårsdestinasjon, og badetemperaturen er også svært behagelig gjennom hele året. I tillegg til sol- og badeliv, bør man ta dagsturer for å utforske mer av av denne spennende, vakre og frodige vulkanøya.

Geografi

Bali er en indonesisk øy i Sørøst-Asia, som tilhører øygruppen Sundaøyene. Like vest for Bali ligger øya Java. Bali har rundt 4 millioner innbyggere (2017), og dekker et område på 5561 km2.

Landskapet er svært variert på Bali, og fra øst mot vest finnes en fjellkjede der høyeste fjelltopp måler 3142 m.o.h. Denne fjelltoppen, “Gunung Agung”, er en aktiv vulkan, som hadde store utbrudd på 1960-tallet. Landskapet består ellers av tropisk regnskog med fargerike blomster og planter samt grønne rismarker. Langs kysten av Bali finnes en rekke sandstrender, der de vakreste ligger på sørkysten.

Øyas hovedstad Denpasar befinner seg også på sørsiden av Bali, og har om lag 800.000 innbyggere. Storbyområdet har imidlertid et folketall på 2 millioner. Denpasar er et viktig kommersielt sentrum, og like utenfor hovedstaden ligger øyas internasjonale flyplass – Ngurah Rai Lufthavn (DPS).

Klima

Bali har et tropisk kystklima med relativt høy luftfuktighet. Gjennom hele året ligger temperaturen på 25 – 33 grader C. Det er regntid i perioden desember – mars.

Badetemperaturen ligger likevel stabilt på 27 – 29 grader C., uansett hvilken årstid man reiser hit. Beste reisetid til Bali er perioden april – oktober, da det faller minst nedbør.

Hvordan komme dit

I skrivende stund går det ingen direktefly fra Norge til Bali. Med ett eller to flybytter underveis, kan man likevel komme seg til paradisøya på 17 – 18 timer. Fra Oslo Lufthavn – Gardermoen kan man f.eks. fly til Denpasar på Bali via Doha, Dubai eller Bangkok. Dersom finansiering er et problem til din ferie så kan du prøve www.forbrukslån.no som lister en rekke finansagenter som tilbyr lån uten sikkerhet.

Attraksjoner

Bali er en svært ettertraktet feriedestinasjon, både for folk fra Indonesia og for utenlandske turister. Viktigste næringsvei på Bali er nettopp turisme, og spesielt for besøkende som ønsker sol- og badeferie. Rundt øya finnes vakre korallrev, og dykking, surfing og seiling er populære aktiviteter.

Bali har en rekke attraksjoner for hele familien – deriblant fuglepark, sommerfuglpark, vannpark, botanisk hage og safaripark – der man bl.a. kan komme tett innpå elefanter. Det er også flotte golfbaner rundt omkring på øya.

Mange turister velger å ta en dagstur til landsbyen Ubud, som ligger ca. 30 km nord for hovedstaden Denpasar. Ubud er øyas sentrum for kunst og kunsthåndverk, dans, musikk og yoga.

Nærmere 90% av Bali sin befolkning er hinduer, og det er finnes over 20.000 templer på øya. En av de vakreste og mest besøkte er Uluwatu, som ligger på en 70 meter høy klippe på øyas vestkyst.

Kystbyen Kuta ligger nær flyplassen i sør, og er en av de livligste og mest populære feriebyene på Bali. Her finnes flotte sandstrender, et variert uteliv med restauranter og diskoteker, gode shoppingmuligheter samt flere vannparker.

Andre populære badesteder er Sanur, Nusa Dua, Tanjung Benoa, Candi Dasa, Jimbaran, Legian Beach og Seminyak Beach.

Shopping

Både i hovedstaden Denpasar og i kunstnerbyen Ubud er det spesielt gode shoppingmuligheter. Mange turister handler souvenirer, klær, kunsthåndverk, sølvsmykker, keramikk, og treskulpturer. Også Spa-produkter, kaffe og krydder er det populært å kjøpe med seg hjem.

På Bali kan man gjøre en god handel i butikker, kjøpesentre og på markeder. Både i Denpasar og i kystbyen Kuta finnes det flere kjøpesentre som har et variert vareutvalg. Øyas kjøpesentre holder vanligvis åpent kl. 10.00 – kl. 22.00.

Overnatting

Man kan velge og vrake i overnattingssteder på Bali, og det finnes alt fra enkle og rimelige gjestehus til mer kostbare luksushoteller. Det er svært mange hoteller på sørkysten av øya ved de typiske turiststedene. Også i kunstnerbyen Ubud har man godt utvalg.

Ønsker man å tilbringe ferien nord på øya, finner man der utallige overnattingssteder i og rundt kystbyen Lovina. Badestranden i Lovina har svart vulkansand, og stedet er fredeligere enn i den sørlige turistbyen Kuta. Fra stranden i Lovina kan man dessuten være med på delfin-safari før soloppgang.

ishoteller, designhoteller, strandhoteller, bungalower, familiehoteller, Spa-hoteller, golf-hoteller, villaer og ferieleiligheter. Rundt omkring på øya kan man også finne kjente hotellkjeder som Best Western, Marriott, Novotel, Sheraton, Hilton og Ramada.